14 / 05 / 2024

İskan almanın şartları nelerdir?

 İskan almanın şartları nelerdir?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan adı veriliyor. Peki iskan almanın şartları nelerdir?


İskan almanın şartları nelerdir?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye iskan adı veriliyor.


İskan; oturma izni yada yapı kullanma izin belgesi olarakta ifade ediliyor.Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen iskan belgesinin sorumluluğu müteahhitlere ait oluyor. Peki iskan almanın şartları nelerdir? 


Bir yapıya iskan alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


İskan almak için inşaat mühendisinin yada müteahhitin bir dilekçe ile birlikte belediyeye başvurması gerekiyor. Eğer bina tamamen bitmiş ise veya kullanılmaya hazır kısımlar hazır hale gelmiş ise bu kısımların kullanıma açılması için inşaat belgesi veren merkezlerden yani valilik ,mimarlık veya mühendislik bürolarından izin alınması gerekiyor.


Aynı zamanda iskan raporu alabilmek için bazı belgelerin temin edilmesi ve iskan harcının da yatırılması gerekiyor. Söz konusu iskan belgesi için gerekli belgeler belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor.

İskan raporu kaç günde alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com