14 / 05 / 2024

İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı?

İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti adı veriliyor. Peki İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı? Kat mülkiyeti için iskan gerekli mi? diyorsanız işte yanıtı...


İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o taşınmaz malın maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir. Kat mülkiyeti, söz konusu durumda arsa payı ve ana taşınmaz maldaki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türü oluyor. 


İnşaat çalışmaları bitmemiş olan yapıların bağımsız bölümlerine kat mülkiyeti tapusu verilmiyor. Bu gibi yapılara kat irtifak tapusu veriliyor. 


Kat mülkiyeti tapusu almak için maliklerin bir dilekçe ve gerekli diğer belgeler ile Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.Peki İskan olmadan kat mülkiyeti alınır mı? Kat mülkiyeti için iskan gerekli mi? diyorsanız işte yanıtı...


Anataşınmazın dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin ölçüleri açıkça gösterilmek suretiyle bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu belediyece tasdik olunan proje ve birden çok yapılarda yerleşimlerini gösteren vaziyet planı ile belediyece verilen yapı kullanma belgesi diğer adıyla iskan gerekiyor.

Kat mülkiyeti maliyeti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com