03 / 05 / 2024

İskan almak için ne gerekir?

İskan almak için ne gerekir?

İnşaat çalışmaları biten bir yapı için orada oturulabilir izninin verildiğini gösteren belge iskan olarak karşımıza çıkıyor.Peki iskan nasıl alınır? İskan almak için ne gerekir?


İskan almak için ne gerekir?

İskan diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belge olarak karşımıza çıkıyor.


Ruhsatlı binalar için inşaatın bitiminden hemen sonra içinde oturumun başlayabilmesi için iskanın alınması gerekiyor..Peki iskan nasıl alınır? İskan almak için ne gerekir? diyorsanız işte yanıtı..


İskan raporu almak için inşaat sahibi veya müteahhitin bir dilekçeyle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma izni teknik elemanları yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. 


Yapının herhangi bir teknik eksikliği yoksa inşaat sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak  TEDAŞ, TÜRK Telekominikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektirik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor. 


Teknik raporlarla hazırlanan taahhütname verildikten sonra yapı için Genel İskan Raporu düzenleniyor.

İskan ruhsatı olmazsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com