Hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan irtifak hakkının kurulabilmesi için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor.Peki irtifak hakkının tapuya tescili nasıl olur?
İrtifak hakkının tapuya tescili nasıl olur?
İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakkı sağlıyor.
Taşınmaz mal sahibi, ilgili taşınmazı bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını da vermiş oluyor. İrtifak hakkı tesisi için, ilgili taşınmaz malın bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkınun tapuya tescili nasıl olur?
Tapu dairesinde, gayrimenkulün tapusu üzerinde irtifak hakkı tescil edilebiliyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça gayrimenkul mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.
İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak gayrimenkulü bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor.İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmî şekilde düzenlenmesiyle ilgili oluyor.
Taşınmaz sahibi kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor.
Tapuda irtifak hakkı şerhi Kadastro Müdürlüğü ve Tapu Sicil Müdürlüğü yönünden uygulanan farklı işlemlerle gerçekleşiyor.
Kadastro Müdürlüğü Yönünden; İrtifak hakkı tapuya şerh için gerekli belgeler:
-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Taşınmaz malların maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,
-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nüfus kaydı örneği ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,
-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekiyor,
. İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekiyor.
. Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı gerekiyor.
Tapu Sicil Müdürlüğü Yönünden; İrtifak hakkı tapuya şerh için gerekli belgeler:
1.İrtifak hakkı istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge,
2.Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya temsil belgesi, T.C Kimlik Numarası
3.İrtifak hakkı istenen taşınmaz malların bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu' nun olumlu kararıdır.
İrtifak hakkı süresi!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com