17 / 05 / 2024

İntifa hakkı nasıl tesis edilir?

 İntifa hakkı nasıl tesis edilir?

Şahsi irtifak hakları grubuna ait sınırlı bir ayni hak olan intifa hakkının tesisi için gerekli şeylerin yerine getirilmesi gerekiyor.Peki intifa hakkı nasıl tesis edilir?İşte intifa hakkı tesisi..


İntifa hakkı nasıl tesis edilir?

İntifa hakkı ile ilgili yasal hükümler Medeni Kanunda yer alıyor. Söz konusu olan malın hakimiyetini bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma hakkına intifa hakkı adı veriliyor.


İntifa hakkı diğer bir adıyla kullanım hakkı,anne babanın üzerinde kalıp yaşadıkları süreçte dilediği gibi kullanılabiliyor.Fakat anne babanın vefatından sonra herhangi bir işlem gerekmeden çıplak mülkiyetle gayrimenkul çocuklara kalabiliyor.


Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,kanuni intifa hakkı ve sözleşmeyle kurulan intifa hakkı olamak üzere intifa üçe ayrılıyor.Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı;bir taşınmaz maliki nasıl taşınmazını satabiliyorsa bir üçüncü kişi yararına intifa hakkı da tesis edebiliyor. Bu üçüncü kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabiliyor. Örneğin, baba taşınmazının intifa hakkını üzerinde tutarak kuru mülkiyetini çocuklarına bağışlıyor veya satıyor.Ancak tüm bunlar için, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor.


Kanuni intifa hakkı kanunda öngörülen intifa hakları oluyor. Taşınmaz üzerindeki kanuni intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmiş ise herkese karşı ileri sürülebiliyor (MK.795). Kanundan doğan intifa hakları şunlardır:Mirasta sağ kalan eşin intifa hakkı,ana babanın velayetleri altındaki küçüğün malları üzerindeki intifa hakkı,kocanın karısının malları üzerindeki intifa hakkıdır.Mahkeme kararına istinaden kurulacak intifa haklarında ise kesinleşmiş mahkeme kararı aranıyor.


İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor.


Tüzel kişilerde ise en çok yüz sene süre öngörülebiliyor. Öngörülen süreden önce tüzel kişinin sona ermesi halinde hak sona eriyor (MK.797).


İntifa hakkı bedelli  veya bedelsiz tanınabiliyor. Bedelli intifaya satış, bedelsiz intifaya bağış hükümleri uygulanıyor.


İntifa hakkı sözleşme örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com