İrtifak hakkı,gayrimenkul üzerinde, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak sahibine yararlanma yetkisi sağlıyor.İrtifak hakkının tesisi için bir dilekçe yazarak başvuru yapmak gerekiyor.İşte irtifak hakkı dilekçe örneği..
İrtifak hakkı dilekçe örneği!
İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir taşınmaz veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakka deniyor.
İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor:"Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar."
Taşınmaz mal sahibi, ilgili taşınmazın bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. İrtifak hakkı için başvuruda bulunulabiliyor.
Taşınmazı kullanmak isteyen kişinin, gerekçelerini göstererek bulunduğu yerde ki Defterdarlığa bir dilekçe ile irtifak hakkı başvurusunda bulunabiliyor. İrtifak hakkı talebi için ilgili taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İrtifak hakkı dilekçe örneği aşağıda yer allıyor;
İrtifak hakkı başvuru dilekçesi...
İstanbul ; …../…..200
İSTANBUL DEFTERDARLIĞINA
Avrupa
Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı)
Anadolu
İstanbul İli, ………………….. İlçesi,………………..… Mahallesinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait ………..pafta, ……….. ada, ……..… parsel numaralı ve …………….....m² yüzölçümlü taşınmaz malı ……………………………….. amacıyla kullanmak için, 1 yıl süreyle ön izin, ……………yıl süreyle irtifak hakkını talep ediyorum.
Gereğini arz ederim.
Dilekçe sahibinin
Yazışma Adresi:
Dilekçe sahibinin
Adı ve Soyadı:
İmzası:
İrtibat Telefonu:
İrtifak hakkı talebinde bulunan kişilerin, talepleri uygun bulunmasına karşın, henüz ilgili idarelerin yetkili birimlerince gerekli izin verilmeyen başvurular; yeni bir komisyon kararı alınmasına gerek bulunmaksızın bu usul ve esaslara göre değerlendiriliyor. Bu usul ve esaslar hükümlerini;
a) Hazineye ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler açısından Maliye Bakanlığı,
b) Özel bütçeli kamu idarelerine ait taşınmazlar açısından, idarelerin merkez birimleri,
c) İl özel idarelerine ait taşınmazlar açısından valiler,
ç) Belediyelere ait taşınmazlar açısından belediye başkanlıkları, yürütüyor.
İrtifak hakkı süresi!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com