İpotek ;halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir gayrimenkulün teminat gösterilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki ipotek nasıl tesis edilir?
İpotek nasıl tesis edilir?
İpotek, taşınmaz mallar üzerinde kurulabiliyor. İpotek ile mevcut olan veya ileride meydana gelecek yahut meydana gelmesi olası olan her hangi bir alacağın, güvence altına alınması için, gayrimenkul teminat olarak veriliyor.
İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiryor.Ayrıca, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi (tescili) gerekiyor. Bunlar gerçekleştirilmediği takdirde ipotek işlemi geçersiz sayılıyor.Peki ipotek nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı..
Türk Medeni Kanununda yer alan esaslara göre kanuni ipotek tesisi, tescile tâbi olmayan kanunî ipotek ve tescile tabi kanuni ipotekler olmak üzere iki şekilde ele alınıyor:
Kanunî ipotek
I. Tescile tâbi olmayan kanunî ipotek
MADDE 892.- Kanunî ipotek haklarının doğumu, aksi kanunda öngörülmüş olmadıkça, tapu kütüğüne tescil edilmelerine bağlı değildir.
II. Tescile tâbi kanunî ipotekler
1. Hâller
MADDE 893.- Aşağıdaki alacaklılar, kanunî ipotek hakkının tescilini isteyebilirler:
1. Satıştan doğan alacağı için satılan taşınmaz üzerinde satıcı,
2. Elbirliği ortaklığına giren taşınmazlarda paylaşmadan doğan alacakları için birlikte mirasçı olanlar veya diğer elbirliği ortakları,
3. Bir taşınmaz üzerinde yapılan yapı veya diğer işlerde malzeme vererek veya vermeden emek sarf ettikleri için malzeme ve emek karşılığı olarak malik veya yükleniciden alacaklı olan alt yüklenici veya zanaatkârlar.
Alacaklıların, bu kanunî ipotek hakkından önceden feragat etmeleri geçerli değildir.
2. Satıcılar, mirasçılar ve diğer elbirliği ortakları bakımından
MADDE 894.- Satıcıların, mirasçıların ve diğer elbirliği ortaklarının kanunî ipotek haklarının, mülkiyetin naklini izleyen üç ay içinde tapu kütüğüne tescil edilmiş olması gerekir.
İpotek harcı hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com