İpotek, herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması işlemine deniliyor.Peki ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?İpotek nasıl kaldırılır?
İpotek nasıl kaldırılır?
İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması olarak karşımıza çıkıyor.Daha basit tanımıyla bir alacağın teminatı olarak bir gayrimenkulün karşılık gösterilmesi olarak ifade ediliyor.
Söz konusu ipoteğin kaldırılması işlemleri de yapılıyor.İpoteğin türüne göre kaldırılması için iki farklı yol izleniyor.Birincisi,
ipoteğe konu borç ya da risk ortadan kalkmışsa borcun ödendiğine dair alınacak belge ile mahkemeye başvurmak gerekiyor.
İkinci olarakta borç ödenmemiş ya da ödendiği halde belgesini alınmadıysa ipotek bedelini mahkemeye dava açarak depo etmek gerekiyor. Örneğin kesin borç ipoteği varsa depo etmek gereken borcun mahiyeti şu şekilde oluyor;
Türk Medeni Kanununun 875. maddesine göre kesin borç ipoteği, anapara yanında, gecikme faizini ve icra takibi yapılmışsa takip masraflarını da güvence altına alıyor. Alacaklı, ipoteğin fekki için anaparanın dışında takip masraflarını ve geçen günlerin faizlerini de isteyebileceğinden, ipoteğin kaldırılmasına ancak anaparanın, gecikme faizinin, icra takibi yapılmışsa takip giderlerinin ödenmesi halinde karar verilebiliyor.
Banka tarafından verilen ipotek fek belgesi kanunen belirtilen bir masrafı olmamakla beraber bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Ancak bu ücretin ödenmesi kanunen bir zorunluluk belirtilmiyor.
Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
İpotek fek yazısı ücreti!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com