İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi durumu olarak karşımıza çıkıyor.Peki ipotek işlemi nasıl yapılır?
İpotek işlemi nasıl yapılır?
İpotek, mevcut olan veya ileride muhtemel borçların teminatını oluşturmak için, belirli bir gayrimenkulün teminat gösterilmesi olarak ifade ediliyor.
Borçlu olan kişi, borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli gayrimenkulü satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor.Fakat, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.
Bir ipotek işleminin gerçekleştirilmesi için talep dilekçesi yazmak gerekiyor ve talep dilekçesinin yanında bazı belgelerin de temin edilmesi gerekiyor.Bu belgeler;
-İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi,
-Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
-Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları,
-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge,
-Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleridir.
Türk Medeni Kanununda yer alan bilgilere göre, ipotek tesisinde derece uygulaması bulunuyor. Yani bir taşınmaz malın üzerinde çeşitli derecelerde ipotek tesis edilebiliyor.
İpotek işleminde harç ödemesi de söz konusu oluyor.İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden (Binde 4,55),İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (Binde 4,55),Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden (Binde 2,27) harç alınıyor.
İpotek nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com