04 / 05 / 2024

İpotek tesis harcı ne kadar?

İpotek tesis harcı ne kadar?

Bir taşınmazın tapusu üzerine ipotek konarak güvence altına alınabiliyor. İpotek tesisi belirli bir harç karşılığında yapılıyor. Peki ipotek tesis harcı ne kadar? İşte ipotek tesis harcı 2015..


İpotek tesis harcı ne kadar?

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Bankalar tarafından veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor. 


İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiyor. Bu şekil şartlarına uyulmadığı zaman, ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz oluyor.


İpotek ile borçlu borcunu ödemediği durumlarda, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil edebiliyor. Taşınmaz ipoteği kurmak için gerekli evrakların temin edilmesi ve ipotek tesis harcının ödenmesi gerekiyor.Peki ipotek tesis harcı ne kadar?


İpotek koyma harcı 2015..

1.3.1 İpotek tesisi işleminden bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.

1.3.2

Birden fazla taşınmazın ipotek tesisi işleminde; ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.4 Satış ve İpotek Tesisi İşlemi

1.4.1 Tek işlemde hem taşınmazın satışı hem de ipotek tesisi yapıldığında iki adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.4.2

Tek işlemle birden fazla yapılan satış ve ipotek tesisi işleminde; satış işlemi için belirlenen döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ipotek tesisi işlemleri için ipotek tesisi işlemlerinde belirlenen döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.


1.5

Taksim, mal değişim sözleşmesi, bağış ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi işlemlerinde ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.6 Kat irtifakı tesisi, doğrudan kat mülkiyeti tesisi ve ferdileşme işlemlerinde ilk bağımsız bölüm için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir bağımsız bölüm için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.


1.7 Suret olarak verilen tapu senedi ve ipotek belgesi için yöresel katsayıya bakılmaksızın belge başına maktu olarak 25,00 TL 27,00 TL

İpotek tesisi için gerekli belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com