28 / 04 / 2024

İpotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi?

 İpotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi?

İpotek, mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının gayrimenkulünü güvence olarak gösterdiği başka bir tabirle gayrimenkul rehini olarak biliniyor. Peki ipotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi? İşte yanıtı…


İpotekli taşınmaz kısmen devredilebilir mi?


İpotek, mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının gayrimenkulünü güvence olarak gösterdiği başka bir tabirle gayrimenkul rehini olarak biliniyor.

İpoteğin konusu gayrimenkul veya gayrimenkul niteliğinde olan bağımsız ve sürekli haklardır. Bir gayrimenkulün ipotek edilebilmesi için o gayrimenkulün tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. 


İpotekli taşınmazın kısmen devredilmesi veya bölünmesi mümkündür, ancak bu durumda rehin hakkı, ayrılan kısımlardan her birine değerleriyle orantılı olarak geçirilir.

İpotekli gayrimenkulün kısmen devredilmesi veya bölünmesi için alacaklının rızasına gerek yoktur. Ancak alacaklı, ipoteğin bu şekilde bölüştürülmesini kabul etmezse, dağıtma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren bir ay içinde başvurarak alacağının bir sene içinde ödenmesini talep edebiliyor.


İpoteği hukuken sona erdiren başlıca sebepler, ipotekli gayrimenkulün tamamen yok olması; kamulaştırma; mahkeme kararı; ipotek borcunun ödenmesi; ipoteğin paraya çevrilmesi; ibra, takas, tecdit (yenileme); gelecekte doğması muhtemel alacak ipoteklerinde borcun doğmaması veya doğmasının imkansızlaşması olarak sayılabilir. İpotek, bu sebeplere dayanarak, alacaklının istemi ya da bir mahkeme veya icra tetkik mercii kararı, kamulaştırma yazısı, ipoteğin paraya çevrilmesi sonucu gönderilen ihale yazısı gibi evraka dayalı olarak silinebilir.