İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir hal olup,bununla birlikte kredi borcu tamamen ödendiği takdirde ipoteğin kaldırılması gerekiyor.Peki ipotek fekki nasıl yapılır?
İpotek fekki nasıl yapılır?
İpotek,borcu olan kişinin taşınmazının borca karşı teminat olarak alınması işlemine deniliyor.Borç kapatıldığı takdirde ipotek ortan kalkıyor.Peki ipotek fekki nasıl yapılır?
İpoteğin kaldırıldığına dair bankadan ipotek fekki yazısının alınması gerekiyor.İpotek fek yazısı kredi alınan banka tarafından hazırlanıyor. Fek yazısı alabilmek için bazı belgeler gerekiyor.Bu belgeler;
-İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.
-Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.
-Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.
-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belgedir.
İpotek fek yazısı ile gayrimenkul üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. Bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir yasal bir hükümlülük bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu masrafı müşteriden talep edebiliyor.
Bankadan talep edilen ipotek fekki yazısı Tapu Sicil Müdürlüğüne gidildiğinde tapunun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapuya ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.
İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmanız gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemeyi isteyebiliyor.
Fek yazısı kaç günde alınır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com