29 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı kime verilir?

İpotek fek yazısı kime verilir?

Gayrimenkuller üzerinde bulunan borcun ödendiğine ve söz konusu ipoteğin kaldırılmasına ilişkin olarak verilen resmi belge fek yazısı adını alıyor.Peki ipotek fek yazısı kime verilir?


İpotek fek yazısı kime verilir?

İpotek fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi üzerine ipoteğin kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor.Bankalar tarafından hazırlanan yazılar gayrimenkul üzerindeki tutu sınırlamasının son bulduğunu gösteriyor.Peki ipotek fek yazısı kime verilir? 


İpotek fek yazısı bankadan kredi alıp daha sonra tamamını kapatan kişiye veriliyor.İpoteği koyan bankadan ipotek Fek yazısı alınmasıyla ve tapu sicil müdürlüğüne bu yazının işleme konulmasıyla gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılmış oluyor.


Fek yazısı alabilmek için bazı belgelere gerek duyuluyor.Bu belgeler şu şekilde:


-İpotek edilecek gayrimenkule ait varsa tapu senedi, yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


-Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.


-Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları.


-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


Gerekli belgeleri temin edttikten sonra banka fek yazısı alacak olan kişiden ücret talep edebiliyor.Ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.


Bütün bunlardan sonra tüketici bankadan aldığı ipotek fek yazısı ile tapu dairesine gidiyor ve konut üzerindeki ipoteğin kaldırılmasını talep ediyor. Tapu dairesince gerekli işlemler yapıldıktan sonra, ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi tapu kütüğüne kaydediliyor. Yapılan bu işlem ile artık taşınmaz mal üzerindeki ipotek kalkmış oluyor ve tüm haklar tüketici üzerine devredilmiş oluyor.

İpotek fek yazısı talep dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com