21 / 05 / 2024

İntifa hakkı süresi!

 İntifa hakkı süresi!

Kullanım hakkı olarakta ifade edilen intifa hakkı,kişiye gayrimenkulden yararlanma,kullanma hakkı tanıyor.Peki intifa hakkının süresi ne kadar?İşte intifa hakkı süresi..


İntifa hakkı süresi!

İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir gayrimenkukden tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak tanımlanıyor.


İntifa hakkı,şahsi irtifak hakları grubuna giriyor. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlıyor. Ancak bunun aksi sözleşmeyle kararlaştırılabiliyor.


İntifa hakkının kurulması için İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,intifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,intifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı,kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi ve intifa hakkı taşınmazın tümü üzerinde değil de bir kısmı üzerinde kurulacaksa bu kısmı gösterir kroki gerekiyor.


İntifa hakkı süresi!

İntifa hakkı bedelli ya da bedelsiz olarak tesis edilebiliyor. Sona ermesi sebepleri ise Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre uygulanıyor.


Taşınmaz, çökme, su baskını gibi sebeplerle yok olursa ya da içinde oturulamayacak derecede harap olursa,kamulaştırma kararı alınıyorsa sona eriyor.


İntifa hakkı belirli bir süre için tesis edilmediği taktirde hak sahibinin yaşamı boyunca devam ediyor. Bu sebeple hak sahibinin ölümü üzerine intifa hakkı da ölmüş oluyor.Gerçek kişilerde bu şekilde sona eren intifa hakkı, tüzel kişilerde ise en çok 100 yıl sonra sona eriyor.


İntifa hakkı sözleşme örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com