Taşınmaz mal üzerinden yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Peki intifa hakkı kaç yıldır? İntifa hakkı ne zaman son bulur? diyorsanız işte yanıtı...
İntifa hakkı kaç yıldır?
Sükna hakkı olarakta bilinen intifa hakkı kişiye bir yapıdan veya o yapının belli bir bölümünde oturma yetkisi veren bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Oturma hakkının bir başkasına devredilmesi veya miras olarak bırakılması da mümkün olmuyor.
İntifa hakkı için Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor. Tabi bu durum sözleşmeden doğan oturma hakkı için geçerli oluyor. Kanundan doğan oturma hakkı için de, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekli oluyor.
İntifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Fakat gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Kullanım hakkı ir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. İntifa hakkı aşağıda gibi üç şekilde kurulabiliyor;
* Kanundan doğan intifa hakkı,
* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,
* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı.
Peki intifa hakkı kaç yıldır? İntifa hakkı ne zaman son bulur? diyorsanız işte yanıtı...
İntifa hakkı süresi en fazla 100 yıl oluyor yada intifa hakkı sahibinin vefatı ile bu hak sona erebiliyor. İntifa hakkının sona ermesi ile taşınmazın tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin oluyor.
Çıplak mülkiyet sahibi ise hakkını üçüncü şahıslara satabiliyor. Ancak mülkünü kiraya veremiyor ya da oturamıyor. Emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi veriyor ve yıllık emlak vergilerini intifa hakkı sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor.
İntifa hakkı kiraya verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com