17 / 05 / 2024

İntifa hakkı sözleşme örneği!

 İntifa hakkı sözleşme örneği!

Gayrimenkul sahibi, mülk üzerinde yararlanma veya kullanma hakkını başkasına devrederse intifa hakkı söz konusu oluyor.intifa hakkı için taraflar arasında sözleşme yapılması gerekiyor.İşte intifa hakkı sözleşme örneği..


İntifa hakkı sözleşme örneği!

İntifa hakkı diğer adıyla kullanım hakkı,taşınır veya taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi olarak tanımlanıyor.


İntifa hakkı ayni hak oluyor.Sözleşme yoluyla geçen intifa hakkında mülkiyet ediniminde olduğu gibi taşınmaz malın maliki veya yetkili temsilcisi ve lehine intifa hakkı tesis edilecek şahsın yetkili vekili veya temsilcisinin katılımıyla  tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet ile bedelli veya bedelsiz olarak tesis ediliyor.


İntifa hakkı konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor. İntifa hakkı için taraflar arasında yapılan sözleşme aşağıda yer alıyor;


İntifa hakkı sözleşmesi örneği..


.... NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : 

Adı ve Soyadı, 

T.C. Kimlik No:

Adres:


DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........


DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini


DAVA DEĞERİ : ….......TL


AÇIKLAMALAR :

1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.

2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2014 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.


Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.


DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.


HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. .../.../2015


Davacı 

Adı ve Soyadı

İmza


İntifa hakkı devredilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com