02 / 05 / 2024

İntifa hakkı kiraya verilir mi?

 İntifa hakkı kiraya verilir mi?

İntifa hakkı, gayrimenkul sahibi tarafından bir kimseye tahsis edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı oluyor. Peki İntifa hakkı kiraya verilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


İntifa hakkı kiraya verilir mi?

Bir taşınmaz mal üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. 


İntifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor. İntifa hakkı sahibi de, gayrimenkulü kullanma hakkına sahip oluyor.  


İntifa hakkının tesis edilmesi için gerekli evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat ediliyor. İntifa hakkı için gerekli belgeler şu şekilde:


İntifa hakkı için gerekli belgeler..

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı


İntifa hakkına sahip olan kimselere bazı haklar tanınabiliyor. Ancak taşınmaz malın satışı, ipotek edilmesi ve hakkın devri gibi haklar kişiye tanınmıyor.Peki İntifa hakkı kiraya verilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Taşınmaz malın intifa hakkına sahip olan kimse taşınmazı kiraya verebiliyor. Ancak çıplak mülkiyet sahibi kişi, gayrimenkulü kiraya veremiyor.

İntifa hakkı harç oranları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com