17 / 05 / 2024

İntifa hakkı devredilebilir mi?

 İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkında kişi kendisine devredilen, gayrimenkulden yararlanıyor ve gayrimenkulü kullanıyor.Türk Medeni Kanununda intifa hakkına ilişkin yasal hükümler yer alıyor.Peki intifa hakkı devredilebilir mi?


İntifa hakkı devredilebilir mi?

Tapu Sicil Müdürlüğünde düzenlenen intifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup,gayrimenkulden yararlanma ve gayrimenkulü kullanma hakkı tanıyor.Medeni Kanunun 822.maddesine göre;


İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.


İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.


İntifa hakkı,anne babanın üzerinde kalıp yaşadıkları süreçte dilediği gibi kullanırbilirken,anne babanın vefatından sonra herhangi bir işlem gerekmeden çıplak mülkiyetle gayrimenkul çocuklara kalabiliyor.


İntifa hakkı için gerekli belgeler ise şu şekilde:

*İntifa hakkı tesis edilecek gayrimenkulün varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

*İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı. 

*İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları

*Tarafların son altı ay içinde çekilmiş birer vesikalık fotoğrafı.


İntifa Hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor.100 yıldan daha uzun süreli intifa hakkı geçerli kabul edilemiyor. 


İntifa hakkı nasıl kurulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com