21 / 05 / 2024

İntifa hakkı nasıl kurulur?

 İntifa hakkı nasıl kurulur?

İntifa hakkı gayrimenkulden yararlanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor ve hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor.Peki intifa hakkı nasıl kurulur?İşte intifa hakkının kurulmasına ilişkin bilgiler..


İntifa hakkı nasıl kurulur?

Bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, eşya veya maldan yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hakka intifa hakkı adı veriliyor.Taşınmaz sahipleri tarafından verilen intifa hakkına sahip kimseler, taşınmazı kullanma ondan faydalanma hakkına sahip olmuş oluyor.


İntifa hakkı;kanundan doğan intifa hakkı,sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı olmak üzere üç şekilde kurulabiliyor.


İntifa hakkının kurulması için gerekli belgeler şu şekilde:intifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,intifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,tarafların birer vesikalık fotoğrafı ve intifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararıdır.


Türk Medeni Kanununda İntifa kullanım hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler bulunuyor.


II. Kurulması

MADDE 795.- İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.

Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.


Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebilir.



İntifa hakkı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com