06 / 05 / 2024

İnternetten kira beyannamesi nasıl verilir?

İnternetten kira beyannamesi nasıl verilir?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mallardan kira geliri elde eden kimselerin, gelirlerinin vergisi için öncelikle beyan vermeleri gerekiyor. Peki internetten kira beyannamesi nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı...


İnternetten kira beyannamesi nasıl verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirle için kira gelir vergisi ödeniyor.Beyannameye dayalı vergi olan kira gelir vergisinde öncelikle elde edilen kira gelirinin istisna bedelini aşıp aşmadığının tespitinin yapılması gerekiyor.


2015 yılında elde edilen gelirler için meskenlerde istisna bedeli 3.600 TL; işyerinde ise 29.000 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde gelir elde edenler  beyanname vermek zorunda oluyor. Peki internetten kira beyannamesi nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı...


İnternet üzerinden beyan verilebilmesi için “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ne 1-25 Mart 2016 tarihleri arasında giriş yapılması gerekiyor.


Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılıyor.


http://intvd.gib.gov.tr/kirabeyan/ adresine girdikten sonra; Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine aşağıda yer alan yöntemlerle giriş yapılabiliyor;


1.“Kullanıcı Girişi” menüsünden kullanıcı kodu, parola ve şifre ile, 


2.“TC Kimlik Numarası” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgileri ile, 


3.Mavi kart sahibiyseniz “Mavi Kart Bilgileri ile Giriş” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgileri ile, 


4.Yabancı Kimlik Numarasına sahibiyseniz “Yabancı Kimlik No ile Giriş” menüsünden sistemin sizden isteyeceği güvenlik bilgiler.


Bu beyanname sistemini kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri halinde tekrar vergi dairesine gidilmesi gerek kalmıyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, ise düzeltme beyannamesi ile hata düzeltilerek beyanname tekrar verilebiliyor.

Emlak vergisi ödeme takvimi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com