11 / 05 / 2024

İnternetten kira beyanı nasıl yapılır?

 İnternetten kira beyanı nasıl yapılır?

1-25 Mart tarihleri arasında verilmesi gereken kira beyanı taşınmazın bulunduğu vergi dairesinde yada internet üzerinden verilebiliyor.Peki internetten kira beyanı nasıl yapılır?


İnternetten kira beyanı nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile vergi dairesine gidilmeden internetten kira beyanı yapılıyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi, gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi çeşitli bilgileri kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem olarak tanımlanıyor.Sistemin en temel amacı, beyan sürecini basitleştirerek kira beyannamesi verecek olan mükelleflerin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak olarak belirtiliyor.

Kağıda göre daha kolay ve hızlı olan bu sistem, hata yapılmasını da en aza indirgiyor.


Gelir İdaresi Başkanlığında bulunan bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyanı, internet ortamında yansıtılıyor.Beyan kontrol edildikten sonra eksiklik, hata ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltilip onaylanmasının ardından mükellefin beyanı elektronik olarak alınacak ve beyan edilen vergi otomatik hesaplanıp mükellefin adına tahakkuk ettiriliyor.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bu sistem kullanılarak kira beyannamesi daha hızlı, daha güvenilir, daha kolay ve tamamen masrafsız verilebiliyor. Beyanname ayrıca vergi dairesine gidilerek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak da verilebiliyor.


Sisteme girişin iki yolu oluyor. İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak ya da kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak sisteme girilebiliyor. Kişilerin şifresinin bulunmaması halinde herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak bir kaç dakika içinde bu şifre ücretsiz alınabiliyor.


İnternete erişim imkanı bulunmuyorsa veya sistem internet üzerinden kullanılamıyorsa vergi daireleri ve beyan döneminde bazı alışveriş merkezlerinde kurulacak yardım masaları aracılığıyla da bu sistemden yararlanılabiliyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının ''www.gib.gov.tr'' adlı internet adresinden ulaşılabiliyor.

Kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com