23 / 11 / 2024

İnşaat ruhsatının iptali!

 İnşaat ruhsatının iptali!

İnşaat yapmak için gereken belgeler arasında inşaat ruhsatı da bulunuyor.İnşaat ruhsatının alındıktan sonra iptali söz konusu olabiliyor.Peki inşaat ruhsatı nasıl iptal edilir?İşte inşaat ruhsatının iptali..


İnşaat ruhsatının iptali!

İnşaat ruhsatı, İmar kanununa uygun bir şekilde inşaat yapımına başlama izni verilen belge olarak adlandırılıyor. Yapının yapılacağı arazi imar planına ve mevzuatına uygun olsa bile idare onayı almadan yapı yapılamıyor. İzin almadan inşaat yapımına başlayanlar hakkında cezai işlemler başlatılıyor.


Ruhsatın alınması için öncelikle ilgili belediye veya valiliklere yapı sahibinin bir dilekçe ile başvurması gerekiyor.İnşaat ruhsatı almak için gerekli diğer belgeler ise şu şekilde:tapu,imar durumu (Belediyeden alınacak),aplikasyon belgesi (Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak),mimari proje ,mimarlar Odası'ndan sicil belgesi,betonerme statik proje ,inşaat Mühendisi Oda sicil belgesi,elektrik tesisatı projesi,elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi,sıhhi tesisat projesi,makine Mühendisi Oda sicil belgesi,zemin etüd raporu,harita uygulama sorumlusu ve evrakları,Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler,Müteahhitli inşaat sahibi ya da inşaat yapmaya yetkili başka bir müteahhit üstlenecek,yapı denetim sözleşmesi ve yapı denetim şirketinin belgeleri,yapıya ilişkin bilgi formu,yapı denetim şirketi ücretinin %20'lik kısmını yatırdığını gösterir banka dekontu,şantiye şefi sözleşmesidir.


Yapı ruhsatı alındıktan sonra belli bir zaman diliminde yapının tamamlanması gerekiyor. İmar Kanunu’nun 29.maddesinde yer alan düzenlemeye göre; yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapıya başlanılması ve 5 yıl içerisinde de yapının tamamlanması gerekiyor.


İnşaat ruhsatı belli durumlarda iptali söz konusu olabiliyor.Binanın inşaat ruhsat süresi 5 yıl oluyor.5 yıl içinde gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda inşaat ruhsatı iptal edilmiş kabul ediliyor. Aynı zamanda yasaya, mevzuata ve imara aykırı bir şekilde yapılan inşaatın da ruhsatı iptal ediliyor.


İşlem beş yıl içerisinde bitirilmeyen ve Yapı Kullanma almayan binalar içinde geçerli oluyor. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılıyor. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi kılınıyor.



İnşaat ruhsat harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler