21 / 05 / 2024

İnşaat ruhsatının geçerlilik süresi!

İnşaat ruhsatının geçerlilik süresi!

İnşaat ruhsatı, müracaat sahibi tarafından gerekli belgeler ile birlikte belediyeye başvurulması halinde veriliyor. Ancak bu ruhsatın belli bir süresi bulunuyor. Peki inşaat ruhsatının geçerlilik süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


İnşaat ruhsatının geçerlilik süresi!

Bir arsa üzerinde inşa edilen binanın yasal olarak kullanılabilmesi için iskan ruhsatının alınması gerekiyor. İnşaat iskan ruhsatı, yapı tamamlandıktan sonra belediyenin imar birimine müracaat edilerek alınıyor.


Müracaatı alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor.  


Ayrıca yapının inşaatı bittikten sonra; Sosyal Güvenlik Kurumu, yapı sınıfına göre, Bayındırlık ve İskan bakanlığının yapı maliyetleri üzerinden belirlediği prim oranlarına göre; SGK primlerinin tamamının ödenmesi gerekiyor. Söz konusu ruhsatın belli bir süresi bulunuyor. Peki inşaat ruhsatının geçerlilik süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Yapı inşaatıa başlama süresi ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olarak belirleniyor.Bu süre zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor. İnşaat ruhsatı belediyeye verilecek bir dilekçe ile yenilenebiliyor. 

İnşaat ruhsatı harçları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com