05 / 05 / 2024

İmar durumu ne demektir?

 İmar durumu ne demektir?

Taşınmaz mallarla ilgili bilgiler alınmak istenildiğinde belediyeye müracaat edilip söz konusu taşınmazın özellikleri,teknik şartları öğrenilebiliyor.Peki imar durumu ne demektir?İmar durumu nasıl öğrenilir?İşte imar durumu hakkında bilinmeyenler..


İmar durumu ne demektir?

İmar durumu, herhangi bir arsanın,arazinin yer aldığı bölgenin imar planı ve yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğini bize gösteriyor.


İmar durumu, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini, sınırlarını gösteren bir belge olarakta tanımlanıyor.Yapılacak olan taşınmaza ait teknik bilgiler de imar durumunda bulunuyor.


Söz konusu arsanın sahibi olup imar durumu öğrenilmek isteniyorsa,imar durumu talep belgesinin yanında, kimlik, arsanın tapusu ve çap belgesi ile müracaat edilmesi gerekiyor.Fakat, sahibi olunmayan bir arsanın imar durumunu öğrenilmek isteniliyorsa bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil yaratabiliyor. Bazı arsaların imar durumları söz konusu arsanın sahibi olmadan kamuya açılamıyor. 


İmar durumu, söz konusu taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınabiliyor.İmar durumu için ilgili belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor.


İmar durumu dilekçe örneği..


……… BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE


…………/İSTANBUL



 

…………… ilçesi …………… Mahallesi ………… pafta ……… ada ……… parsel sayılı yerin imar durumunun düzenlenerek tarafıma verilmesini bilgilerinize arz ederim.



EK:    

– Tapu (aslı)

– Çap (aslı)

– Vekaletname


 

İsim – Tarih – İmza

…………………………



ADRES:

………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………




İmar planı askı tutanağı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com