25 / 04 / 2024

İmar durumu belgesi nereden alınır?

İmar durumu belgesi nereden alınır?

İmar durum belgesi, bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan taşınmazların nasıl kullanılacağını gösteriyor.Peki imar durumu belgesi nereden alınır?


İmar durumu belgesi nereden alınır?

Bir parselin üstüne ne tür bir bina yapılabileceğini gösteren belge imar durum belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir bölgenin eksikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan planlar belgede yer alıyor.Bu belge doğrultusunda söz konusu bölgeler konut, yeşil alan, okul, yol olarak yapılandırılıyor.


İmar durum belgesinde aşağıdaki bilgilere yer veriliyor:


- KAKS ve TAKS değerleri. Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği, İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı,


- Terkler, Çekme mesafeleri, yani arsanın yan komşu arsalardan, önden ve arkadan ne kadar pay bırakılarak yapı yapılabileceğini gösteren bilgiler


- Tevhid ve ifraz şartları,


- Arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği. Parsele ticari yapı mı, konut mu, yoksa karma bir proje mi (konut ve ticari) inşa edilebileceği gibi bilgiler yer alıyor.Peki imar durumu belgesi nereden alınır?


İmar durum belgesi, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin imar ve şehircilik müdürlüğünden alınabiliyor.Arsa sahibi olan kişilerin kimliği, arsanın tapusu ve çap belgesi ile gitmeleri yeterli oluyor. 


Arsa sahibi olmayanla imar durumunu öğrenmek istiyorsa bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumlarının kamuya açılmasına izin verilmiyor. Bu nedenle taşınmaz mal sahibi ile gidilmesi gerekiyor.

İmar durum belgesi dilekçesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri