20 / 04 / 2024

İmar durumu belgesi ne işe yarar?

İmar durumu belgesi ne işe yarar?

Bir bölgenin eksikleri belirlenip daha sonra bu belirlenen eksikler giderilebiliyor.Peki imar durumu belgesi nedir? İmar durum belgesi işe yarar?


İmar durumu belgesi ne işe yarar?

Belediyeler bölgenin nüfus yoğunluğu, gelişmesi, ihtiyaçlarını ön planda tutarak bölge planları hazırlıyor.Bu planlamalar sonunda her parselin tek tek imar durumu şekilleniyor. .Peki imar durumu belgesi nedir?İmar durum belgesi işe yarar? diyorsanız işte yanıtı..


İmar durumu belgesinde arsa üzerinde ne tür yapılaşma olabileceği, arsanın net alanı üzerinden ne kadar inşaata izin verileceği , yapılacak yapıların arsanın en fazla ne kadarlık bölümüne oturabileceği, yapıların en fazla ne kadar yükselebileceği, eğer varsa kamuya yapılması gereken terkler, tevhid veya ifraz şartları ile beraber bölgeye ait plan dip notları yer alıyor.


Plan dip notları ise Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğide belirtilen yapılaşma şartlarına paralel veya bölgenin ihtiyaçları göz önüne alınarak ve Büyükşehir Belediyesinin onayı alınarak yerel belediyelerce hazırlanıyor.


İmar durumu belgesi, söz konusu arsanın bulunduğu yerin belediyesinden alınabiliyor. Konu ile ilgili belediyeye dilekçe verilmesi yeteli oluyor. 


Kişiye ait olmayan bir arsanın imar durumu için arsa sahibinin veya sahiplerinin, tapu ve nüfus cüzdanı ile belediyeye başvurması gerekiyor.


Belediyeden alınması gereken imar durumu belgesinin alınabilmesi için, 

-Tapu (aslı)

-Çap (aslı)

-Vekaletname (Gayrimenkul sahibinin vekalet vermesi durumunda) gerekiyor.

İmar durumu belgesi harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com