18 / 05 / 2024

İmar durumu belgesi geçerlilik süresi!

İmar durumu belgesi geçerlilik süresi!

İmar durum belgesi, bir arsanın yer aldığı bölgenin imar planında nasıl kullanılacağını bize gösteriyor. Peki imar durumu belgesi geçerlilik süresi nedir? İmar durumu belgesi kaç yıl geçerlidir?


İmar durumu belgesi geçerlilik süresi!

Bir arsa veya arazi gibi taşınmaz malların imar planlamasındaki yeri hakkında bilgiler edinmek için imar durum belgesi alınıyor. İmar durum belgesi kapsamında, imar parselinin kullanım şekli ve yapılması istenen yapının özellikleri; örneğin teknik şartlarının ne olması gerektiği, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu gibi bilgilere yer veriliyor.


Söz konusu belge, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin imar ve şehircilik birimlerinden alınabiliyor. 


Ancak belgeyi almak için dilekçe yazılması ve gerekli olan diğer evrakların temin edilmesi gerekiyor.Bu evraklar tapu aslı, çap aslı, vekaletname olarak belirleniyor.


İmar durum belgesi sahibi olmayıp imar durumu öğrenmek isteyenlere belediye bazen yaratabiliyor.Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile belediyeye gidilmesi gerekiyor.

Peki imar durumu belgesi geçerlilik süresi nedir?


İmar durumu belgesinin geçerlilik süresi, herhangi bir plan tadilatı olmaması durumunda bir sene olarak belirleniyor. 


Son bir sene içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi durumunda, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda harçta talep ediliyor. 

İmar durum belgesinde hangi bilgiler verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com