24 / 04 / 2024

İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisinde meskenlerde muafiyet uygulaması bulunuyor.Bu uygulamadan bazı şartları taşıyan kimseler faydalanabiliyor.Peki iki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?


İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Her sene belediyeye taşınmaz mal sahipleri tarafından emlak vergisi ödeniyor.Emlak vergisi arsa,meske,işyeri ve araziler için ödeniyor.


Söz konusu vergi ödemeleri iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.Emlak vergisi ilk taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenirken ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisini taşınmaz mallara sahip olan herkes ödemiyor.Vergide mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi bulunuyor.


Bu vergiden;Kanunen; Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergilerini ödemekten muaf tutuluyor.Peki iki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?


Emekliler emlak vergisi muafiyet kapsamına dahil oluyor.Ancak 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları gerekiyor.Bu durumda  iki dairesi olan emeklilerin iki daire içinde ayrı ayrı emlak vergisi ödemesi gerekiyor. 


Vergi ödemeleri taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.Aynı zamanda taşınmazların şehir dışında olması nedeni ile ödemeler PTT ile de yapılabiliyor.


Belediyelerin e-belediye sistemini kullanıyor olması durumunda ödemeler intenet üzerinden de yapılabiliyor.

Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi ödeyecek miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com