25 / 04 / 2024

Stüdyo daireler tamamen tarih oldu!

 Stüdyo daireler tamamen tarih oldu!

1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren imar yönetmeliği ile yapımı yasaklan stüdyo daireler tamamen tarih oldu. Firmaların elinde bir elin parmağını geçmeyecek sınırlı sayıda stüdyo dairesi kaldı...


Stüdyo daireler tamamen tarihe karışıyor. 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren imar yönetmeliği ile stüdyo dairelerin yapımı yasaklanmıştı. Bu tarihten sonra yapılan binalarda stüdyo daire inşa edilmesine izin verilmedi.


Posta Gazetesi'nde Meltem Kara'nın haberine göre kira getirisi sebebiyle yatırım amaçlı konut alanların tercih olan stüdyoların yapımı yasaklanınca son dairelere de ilgi oldukça arttı. Son 1 senede piyasada bulunan stüdyo daire stoku tükenme noktasına geldi.


2 binden az stok


Firmaların elinde bir elin parmağını geçmeyecek sınırlı sayıda stüdyo dairesi kaldı. Konut üreticisi firmaların stüdyo daire stoklarına yönelik olarak yapılan araştırmada, şu anda piyasada 2 bin adetten az stüdyo daire bulunduğu öğrenildi. Toplam konut stoku içinde bu rakam da yok denecek kadar az. Öyle ki REIDIN-GYODER'in son raporunda stokta kalan metrekare dağılımına bakıldığında da stüdyo dairelerin oranı yüzde 1.


Fiyatları arttı

1+0 daireler yasaklanmadan önce, fiyatları artmaktan ziyade geriliyordu. REIDIN-GYODER'in 2016-2017 Ekim rakamlarına bakıldığında stüdyo dairelerin fiyatı 1 yılda yüzde 0.05 geriledi.


Fakat yeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren son daireleri almak isteyenler talep gösterince fiyatlar yükselmeye başladı. 2017-2018 Ekim döneminde stüdyo daireler yüzde 3.78 değerlendi. Talebi artınca da stüdyolar getiride 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon konut tiplerine fark attı.


Talep 1+1'e kaydı


Yeni imar yönetmeliği konutlarda en küçük dairenin 1 oda 1 salon ve en az net 28.50 metrekare olmasını şart koştu. Son 1 senede piyasadaki stüdyo dairelerin tükenmesi, kira getirisi için daire alanların talebinin 1+1 dairelere yönelmesini sağladı. Diğer daire tiplerine göre daha fazla değer kazanan, kiraya verilmesi daha kolay ve fiyatı daha uygun olan 1 oda 1 salon daireler şu anda yatırımcıların gözdesi konumuna geldi.