24 / 04 / 2024

Hazine arazisi ne demektir?

Hazine arazisi ne demektir?

6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinde hazine arazisine ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki hazine arazisi ne demektir? diyorsanız işte yanıtı...


Hazine arazisi ne demektir?

Hazine arazileri , kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak tanımlanıyor.


Bu araziler Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek şehirlerde yer alıyor. Bu arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlakları kapsıyor. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 


Hazine arazilerinin satışları, genel Hükümlere göre satış, doğrudan satış, ve Özel Kanunlara göre satış olmak üzere üç şekilde yapılabiliyor.Doğrudan satış; 4706 sayılı Kanuna göre doğrudan satışlar; Rayiç (piyasa) değer üzerinden; Harca esas değer üzerinden ve özel yasalara öre doğrudan satışlar şeklinde yapılabiliyor.


Doğrudan satış yapılabilecek kişiler arasında kiracılar ve hissedarlar bulunuyor.  Hazineye ait olan taşınmaz mallar, ticari amaçlarda kullanılmak üzere; Spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere; Balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere ve diğer amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabiliyor.


Hazine arazisi kiralamak isteyen kişilerin bir dilekçe ile Defterdarlığa/ Malmüdürlüğüne bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekiyor.

2b arazisi başvuru formu!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com