Hazine arazisi üzerinde hak sahibi olan kimselere satışları yada kiralama işlemleri yapılabiliyor. Peki hazine arazilerinin satış işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...
Hazine arazilerinin satış işlemleri!
6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerler olarak tanımlanıyor. 2/B Kanunu, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler ile Hazineye ait tarım arazileri hakkında uygulanıyor.
Hazine arazisi üzerinde hak sahibi olan kimselere satışları yada kiralama işlemleri yapılabiliyor. Peki hazine arazilerinin satış işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...
Satın alınmak istenilen Hazineye ait taşınmazın özelliklerinin (ada, parsel,yüzölçüm v.s.) bulunduğu, açık adresini belirtir bir dilekçe ile başvuru yapılması halinde ihale günü ve saati müracaat edene bildiriliyor.
Satışlarda açık teklif usulü ve kapalı teklif usulü olmak üzere iki şekilde ihale usulü bulunuyor. İhalelerde geçici teminat miktarı ilanda belirtiliyor. Bu miktar tahmin edilen bedelin % 10'u ile % 30 arasında bir tutar oluyor.
Taşınmaz malların satış bedeli, ihale kararının veya satışın uygun görüldüğünün bildirilmesini izleyen günden itibaren 15 gün içinde peşin veya taksitle ödenebiliyor.
Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bedelin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda, eşit taksitlerle ve üçer aylık dilimler halinde kanunî faiziyle birlikte tahsil ediliyor.
Bedelin taksitle ödenmesi durumunda idare ile alıcı arasında örneği (Ek-5) de yer alan "Taksitli Satış Sözleşmesi" düzenlenyoir, sözleşmenin bir örneği alıcıya veriliyor. Taksitlerin vadesinden önce ödenmesi durumunda, tahsil tarihi itibariyle faiz hesaplanıyor.
Hazine arazisi kiralanabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com