26 / 04 / 2024

2b arazisi devredilebilir mi?

 2b arazisi devredilebilir mi?

Rantı yüksek olan yerlerde bulunan 2b arazileri,orman vasfını kaybetmiş hazine araziler olarak adlandırılıyor. 2b arazilerin alım satım işlemleri rayiç bedeli üzerinden yapılıyor.Peki 2b arazisi devredilebilir mi?


2b arazisi devredilebilir mi?

2b, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak kullanılıyor.Kanuna göre orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri ya da 2B, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler oluyor.


Orman vasfını kaybetmiş olan 2b araziler günümüzde orman köylüsü olmayan kişi ve kuruluşların işgali altında bulunuyor. Bu arazilerin %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunmaktadır. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor.


Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyuyor ve tedbirleri alıyor. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştiriliyor, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamıyor. Bütün ormanların gözetimi devlete ait oluyor.


Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamıyor. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetiliyor ve işletiliyor. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemiyor ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamıyor.


Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemiyor. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamıyor; çıkarılamıyor. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamıyor.


2b arazisi rayiç bedelleri nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com