23 / 04 / 2024

GMSİ 2.taksit ödemesi ne zaman?

 GMSİ 2.taksit ödemesi ne zaman?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler için iki taksit şeklinde GMSİ vergisi ödeniyor.Peki GMSİ 2.taksit ödemesi ne zaman?


GMSİ 2.taksit ödemesi ne zaman?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve vergiye tabi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradını ödemekle yükümlü kişiler, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Vergileri, sadece GMSİ vergisi muafiyet sınırından yüksek gelir elde edenler ödüyor. Kira gelir vergisi rehberine göre, Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) beyanname veriyor ve vergi ödemesi yapıyor.Peki GMSİ 2.taksit ödemesi ne zaman?


Kira gelir vergisi olarakta bilinen GMSİ(gayrimenkul sermaye iradı) ilk taksiti Mart ayında ödendi.İkinci taksiti ise bir hafta sonra 31 Temmuz'da sona eriyor.

Kira vergisi hangi bankalara ödeniyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com