16 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi nereye ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi nereye ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) olan gayrimenkullerden elde edilen gayrimenkul sermaye iradı vergisi için 2. taksit ödemeleri devam ediyor. Peki gayrimenkul sermaye iradı vergisi nereye ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı vergisi nereye ödenir?

Mesken ve işyeri taşınmazlarını kiraya verenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi Gayrimenkul Sermaye İradı olarak karşımıza çıkıyor.


Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı için her sene istisna bedeli belirleniyor. Söz konusu istisna sınırı ev ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.Vergiyi istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri ödüyor. 


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.Buna göre 31 Temmuz tarihine kadar gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı vergisi  nereye ödenir?


Mükellefler vergilerini vergil dairelerine yada vergi borcunu tahsile yetkili kılınan banka şubeleri aracılığı ile ödeyebiliyor.


Tahsile yetkili banka şubeleri şu şekilde sıralanıyor:

AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


Listede yer alan (*) işaretli bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) işaretli olan bankalarda ise PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com