19 / 04 / 2024

GMSİ 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 GMSİ 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

GMSİ vergisi her yıl gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında yapılmıştı. GMSİ 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor...


GMSİ 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), konut ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergiyi, istisna bedelini aşan taşınmaz mal sahipleri ödüyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Vergide istisna sınırı konut  ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.  


-Konutların GMSİ vergisi..

2015 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.600 TL'nin altında gelir elde edenler, 2016 yılındavergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


-İşyerlerinin GMSİ vergisi..

2015 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 29.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler 2016 yılında vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin GMSİ 1. taksiti Mart ayında, GMSİ 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre GMSİ 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor...


Buna göre 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.

Kira gelir vergisi ödeme yolları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com