20 / 04 / 2024

GMSİ ödemeleri için son 10 gün!

 GMSİ ödemeleri için son 10 gün!

Gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) için ilk taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlamıştı. 31 Mart tarihinde sona erecek olan GMSİ ödemeleri için son 10 gün bulunuyor...


GMSİ ödemeleri için son 10 gün!

Ev ve işyeri taşınmazlarını kiraya verenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi Gayrimenkul Sermaye İradı olarak tanımlanıyor. Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.

Gayrimenkul sermaye iradı için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Söz konusu istisna sınırı ev ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.

Beyanname sadece istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri tarafından veriliyor. Buna bağlı olarak vergi de, aynı şekilde istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödenmesi gerekiyor.

2015 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.600 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemesi yapması gerekiyor.

2015 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 29.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna tutarını geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri  yapmaları gerekiyor.

Gayrimenkul sermaye iradı, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor. 

Gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) için ilk taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlamıştı. 31 Mart tarihinde sona erecek olan GMSİ ödemeleri için son 10 gün bulunuyor.

GMSİ vergisi kredi kartı ile ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com