12 / 05 / 2024

Gelir vergisi beyanname süresi uzatıldı mı?

Gelir vergisi beyanname süresi uzatıldı mı?

2014 yılında gelir elde eden taşınmaz sahiplerinin vermesi gereken beyanname süresi 25 Mart itibari ile sona erecekti.Peki gelir vergisi beyanname süresi uzatıldı mı?


Gelir vergisi beyanname süresi uzatıldı mı?

2014 takvim yılı içerisinde işyeri ve meskenini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu sene gelir vergisine tabi tutuluyor. Vergi için beyanname  süresi 25 Mart itibari ile sona erecekti


Ancak, Kira beyanname süresinin uzatılması hakkında karar, 23.03.2015 tarih ve VUK-72 / 2015 -2 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile yayımlandı.


Buna göre;

- 2014 Takvim Yılı Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri verilme süreleri 31 Mart 2015 tarihine kadar uzatıldı.


Buna göre, beyanda bulunacak vatandaşların 31 Mart günü mesai bitimine kadar beyanlarını vermiş olmaları gerekiyor. Aksi takdirde dönemi içerisinde beyanda bulunmamış vergi mükellefleri için cezai hükümler uygulanıyor.


Konut kiralamalarından istisna bedeli 3.300 TL'den; işyeri kiralamalarından ise 27.000 TL'nin üzerinde gelir elde edenlerin beyanname vermeleri gerekiyor. Bu bedelin altında kira geliri elde edenler beyanname vermiyor.


Kira beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden online bir şekilde de verilebiliyor.Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname verecek olan vatandaşlar bu sisteme; kimlik bilgileri; internet vergi dairesi şifresi veya mavi kart bilgileri ile giriş yapabiliyor.


Kira gelir vergisi birinci taksit ödemeleri için son gün ise 31 Mart'tır.

Kira beyannamesi geç verilirse ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com