28 / 03 / 2024

Gayrimenkul satışları nasıl yapılmalı?

Gayrimenkul satışları nasıl yapılmalı?

Yüksek tapu harcından kaçınmak isteyen veya sağ iken yerlerin paylaşımını düşünen mal sahipleri acaba bağış yolunu mu tercih etmeliyiz sorusunu sıklıkla soruyor. Peki hangi yol tercih edilmeli?


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satışın, bir malın mülkiyetinin belli bir bedel karşılığında bir başkasına devredilmesi işlemine dendiğini belirterek, satışı bağıştan ayıran unsurun da tapu sicili açısından taşınmaz malın para ile değiştirilmesi olduğunu söyledi. Hakan Erilkun, bağışın ise, taşınmazın karşılığında bir bedel olmaksızın mülkiyetinin devredildiği bir işlem olduğuna dikkat çekti.


Tapu Harçları Farklı

Satış ve bağış işlemlerinde tarafların bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satış işleminde taşınmazı alan ve satanın tapu harcına esas asgari emlak vergisi değeri üzerinden ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemesinin olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Örneğin tapu harcı açısından 100 bin TL beyan ederek satış yapılan bir taşınmaz için 2 bin TL alıcı, 2 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 4 bin TL tapu harcı ödenmektedir. Bağış işleminde ise, gayrimenkulün emlak vergi değeri üstünden binde 68.31 oranında tapu harcı ödenmesi gerekir. Örneğin 100 bin TL’lik bir yerin bağışlanmasında, 6 bin 831 TL tapu harcı ödenmesi gerekir.” 


Tapu Sonrası Vergilendirmelere Dikkat Edilmeli!

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, satış sonrasında, gayrimenkulün 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda elde edilen kazanç üzerinden, yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’e kadar çıkabilen vergi yükü bulunduğunu hatırlattı. Hakan Erilkun, bağış durumunda ise, yüzde 10’dan başlayarak kademeli olarak artan verginin söz konusu olduğunu belirterek, gayrimenkulün değerine göre bağışlarda vergi oranının yüzde 30’a kadar da yükselebildiğini vurguladı. 


Kanuni Detaylar Yeterince Araştırılmıyor

Hakan Erilkun, kanuni detayların yeterince araştırılmadan hareket edildiğini, bu nedenle pek çok kişi mağduriyet yaşadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Maalesef ki gerek alım-satım gerekse bağış işlemlerinde gereken araştırma yapılmadan, incelemeden ve detaylı bilgi edinmeden yapılan işlemler her iki tarafı da mağdur ediyor. Bu nedenle işlem gerçekleştirilmeden önce araştırma yapılmalı ve gerçek nedenlerle tapu devri yapılmalıdır.”