
Haciz işleminin başlaması için İcra Müdürlüğüne haciz talebinde bulunulması gerekiyor. Haciz talebinin yapılmasıyla haciz işlemlerine başlanıyor.Peki eve haciz gelme süresi nedir?
Eve haciz gelme süresi nedir?
Hacize ilişkin yasal esaslar, İcra ve İflas Kanunu kapsamında yer alıyor.Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilatını yaptığı işlem olarak ifade ediliyor. Peki eve haciz gelme süresi nedir?
Başvurusu alınan kişinin borçlu olduğu kişiye tebligat gönderiliyor. Tebligatı alan borçlu bu duruma itiraz etmek istiyorsa 7 gün içinde itiraz edebiliyor. Aksi takdirde 3 gün içinde haciz işlemlerine başlanıyor.
Haciz memuru eve katipleri yolluyor ya da isterse kendi de hacze gidebiliyor. Borçlu kimse evde yoksa haciz gıyabında yapılıyor. Haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor.
Haciz süresinde borçluya ait haczedilen mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin denilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.
Evdeki her tülü mal yada eşya haczedilemiyor.Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.
Eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com