Alacaklı ve borçlu arasındaki hesabın kapatılmaması durumlarında alacaklılar, haciz işleminin başlatılması için İcra Müdürlüklerine müracaat edebiliyor. Peki Tek eve haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı...
Tek eve haciz konur mu?
Borcunu ödemeyen kimselerin menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor.
Haciz işlemlerine göre, haczedilen malların belli bir süre içinde satış talebinin yapılması gerekiyor. Yapılan satıştan elde edilen gelirle borcun kapatılması sağlanıyor.
Alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan esaslara uymak zorunda kalıyor.
Borçlu tebligatta belirtilen hususlara uymazsa haciz işlemi gerçekleşiyor. Borçlu kişinin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konuluyor.
Kanunen; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor. Peki Tek eve haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı...
İcra ve İflas Kanunu gereğince; Borçlunun tek ve haline münasip evi haczedilemeyecek mallar arasında bulunuyor. Ancak bu evin değerinin fazla olması halinde tek ev de olsa, satışı gündeme gelebiliyor.
Tapuda haciz var mı nasıl öğrenebilirim?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com