Borçlunun borcunu ödememesinden dolayı, alacaklı icra memuru aracılığı ile haciz işlemini başlatabiliyor.Peki eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı hukuki işleme haciz yada icra takibi adı veriliyor.
İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılmasına haciz deniyor. Alacaklının talebi olursa eşyalarevinizden alınarak yediemin depolarına götürülebiliyor.
Haciz sırasında alacaklı veya vekili de isterse hazır bulunabiliyor. Haciz işlemi sırasında icra memuru beyan ve talepleri haciz zaptına yazmakla yükümlü tutuluyor. Haciz tutanağını dikkatle okumak ve imzalamak gerekiyor.
Borçlunun yatak odası,borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları,borçlunun şahsına ait evi uyuşmazlık nedeni olmaması halinde haczedilemiyor.Bunların dışındaki tüm menkul ve gayrimenkul mallar üzerinde haciz işlemi uygulanabiliyor.
Yargıtay kararı metnine göre “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.”Peki eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz işlemi, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor.
Söz konusu haczin durdurulamaması gibi durumlarda İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.
Eve haciz gelirse ne alınır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com