21 / 09 / 2024

Ev sahibi kiracı varken evi satabilir mi?

Ev sahibi kiracı varken evi satabilir mi?

Ev sahibi haklı nedenlerden kaynaklanan bir durum olduğunda kiracının tahliyesinin isteyebiliyor.Peki ev sahibi kiracı varken evi satabilir mi?


Ev sahibi kiracı varken evi satabilir mi?

Gayrimenkul kiralamalarında, ev sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşamaya göre, taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanması gerekiyor.


Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak karşımıza çıkıyor.


Hem kiracının hem ev sahibinin sözleşme maddelerine uygun hareket etmesi gerekiyor.Ev sahibi haklı nedenler meydana geldiğinde Borçlar Kanunu kapsamı dahilinde kiracıyı tahliye edebiliyor.Peki ev sahibi kiracı varken evi satabilir mi?


Ev sahibi isterse kiraya verdiği taşınmazı satabiliyor.Kiracı varken evin satılması durumu, yeni ev sahibinin ihtiyacı doğrultusunda söz konusu olabiliyor.Yeni malikin bu eve ihtiyacı olması halinde altı ay öncesinden bildirimde bulunmak şartı ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.

Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com