28 / 03 / 2024

Mesken kira artış oranı Ağustos 2017!

Mesken kira artış oranı Ağustos 2017!

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin uzaması halinde kira bedeline zam yapılıyor. İşte mesken kira artış oranı Ağustos 2017...


Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi kapsamında kiralamaya ilişkin bilgilere yer veriliyor. 


Bu sözleşme genellikle senelik olarak yapılıyor. Kira sözleşmesinin feshedilmemesi halinde süre sonunda sözleşme yenilenmiş kabul ediliyor. 


Bu durumda kira sözleşmesi hükümleri bir sene daha uygulanıyor. Ancak bu süreçte mal sahibi kiracıya zam yapma hakkına sahip oluyor. 


Kira bedeline yapılacak zam hesabı Borçlar Kanunu'nda yer alan formüle göre yapılıyor. Kanun gereğince, kira zam hesaplamalarında üretici fiyat endeksi uygulanıyor. 


2017 Temmuz ayı ÜFE verilerine göre;  Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,72 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,72, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,94 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar kira artış oranı olup; bu orandan yüksek bir oranda kiracıya zam yapılamıyor. Buna göre, 2017 Ağustos ayında mesken kira artış oranı yüzde 10,94 olarak karşımıza çıkıyor.



2017 Ağustos ayında kiracılara ne kadar zam yapılacak?

 



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com