Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliklerine göre, Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlar tapu alım-satım işlemine konu olamıyor. Peki enerji kimlik belgesi zorunluluğu ne zaman başlıyor? diyorsanız işte yanıtı...
Enerji kimlik belgesi; Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olarak adlandırılıyor.
Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor.
Bu belge dairelere değil, binalara verilen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirliyor. Peki enerji kimlik belgesi zorunluluğu ne zaman başlıyor?
Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2 Mayıs itibari ile başlıyor. Bu tarihten sonra enerji kimlik belgesi olmadan bir yapı için alım satım ve kiralama gibi işlemler yapılamayacak, abonelikler alınamayacak.
Bazı yapılar enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu dışında tutulmuş olup bu binalar; Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar, kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahu, ağıl olarak sıralanıyor.
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com