25 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi erteleme 2017!

 Enerji kimlik belgesi erteleme 2017!

2 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ancak ev sahipleri tarafından ertelenmesi beklenen enerji kimlik belgesi 4. kez ertelendi. İşte erteleme kararı...


Bina Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını gösteriyor. Bina, A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfına dahil oluyor. 

 

A verimli binayı, G ise verimsiz binayı sembolize ediyor. Bir bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlıyorsa C enerji sınıfını alıyor. Bu nedenle yeni biların en az C sınıfına girmeleri, buna göre tasarlanmaları gerekiyor.


Enerji kimlik belgesi 2 Mayıs 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe giriyordu. Ancak  2 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ancak ev sahipleri tarafından ertelenmesi beklenen enerji kimlik belgesi 4. kez ertelendi.


Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında "(1) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrası 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmaz.”" yer aldı.


Bu hükme göre, enerji kimlik belgesi zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi. 


Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi 10 yıl olup, 10. yılın sonunda bu belgenin yeniden alınması gerekiyor. Yani 2020'de alınan enerji kimlik belgesi 2030 tarihine kadar geçerli olacak. Bu tarihte enerji kimlik belgesinin yenilenmesi gerekecek.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com