Bina Enerji Kimlik Belgesi, verildiği binanın Enerji Performansını gösteriyor. Belgenin geçerlilik süresi 10 yıl olup, bu sürenin sonunda belge geçersiz oluyor. Peki Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu? diyorsanız işte yanıtı...
Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerini içeren belge olarak adlanrılıyor.
EKB sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar olup; A sınıfı en verimli seviye iken, G sınıfı en düşük verimli seviye oluyor. EKB için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Ancak yeni binalarda en az C sınıfında olma zorunluluğu bulunuyor.
Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi 10 yıl olup, bu sürenin sonunda belge geçersiz oluyor. Bu sebeple enerji kimlik belgesi alındıktan 10 yıl sonra belgenin tekrar alınması gerekiyor.
Yeni yapılar için EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyor.
Mevcut yapılarda ise için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor.
Peki Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu? diyorsanız işte yanıtı...
Binalar için alınması gereken enerji kimlik belgesi 2017 Mayıs ayı itibari ile zorunlu oluyor. 2 Mayıs son gün olup, bu tarih itibari ile binalarda enerji kimlik belgesi olması gerekecek.
Enerji kimlik belgesi için neler gerekli?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri