24 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi nedir nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi nedir nasıl alınır?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği hükümlerine göre bazı yapılarda alınması zorunlu olan enerji kimlik belgesi nedir nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi nedir nasıl alınır?

Yapılarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak adına, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge enerji kimlik belgesi oluyor.


Söz konusu enerji kimlik belgesinin alınması, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Yönetmeliği gereğince zorunlu oluyor. Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranabiliyor.


Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanıyor ve ilgili idare tarafından onaylanıyor. Gerekli belgeler ile müracaat edilmesi halinde enerji kimlik belgesi alınabiliyor.


Enerji kimlik belgesi için aşağıdaki evrakları temin etmek gerekiyor: 


-Mimari Proje

-Isı Yalıtım Projesi

-Elektrik Projesi

-Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma).

Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com