18 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

 Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek adına gerekli görülüyor. Peki enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin esaslarına göre binalarda enerji kimlik belgesi çıkarılması zorunlu oluyor.


Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için yapılıyor.


Enerji kimlik belgesi alabilmek için iki farklı yöntem bulunuyor. Yeni yapılarda EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi düzenleyebiliyor. 


Mevcut yapılarda ise Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi tahsil edilebiliyor. 


Peki enerji kimlik belgesi ne zaman istenecek? Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu? diyorsanız işte yanıtı...  


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Mevcut binalar 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” Geçici 6ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince 02.05.2017 tarihine kadar, yeni binalar ise yönetmeliğin Geçici 4üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince 01.01.2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi alınması gerekiyor.


Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan EnerjiVerimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğunda oluyor.


Yeni binalar için bu belge Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarınca hazırlanmakta olup yapı kullanım izin belgesi aşamasında ilgili idarelerce istendiğinden yeni bina sahibi vatandaşların yapması gereken ekstra bir işlem gerekmiyor.

Enerji kimlik belgesi için istenen belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri