24 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu?

Enerji kimlik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu?

Bazı istisnalar hariç tüm binalar için enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu tutuluyor. Peki enerji kimlik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu?

Enerji kimlik belgesi yapıların enerji tüketiminin azaltılması, maliyetinin düşmesi, enerji israfının önlenmesi ve enerji performansının belirlenmesine yarar sağlıyor. Bu belge ile kullanılan yakıt harcanılan enerji ve doğaya yayılan sera gazı emisyonu hesaplanıyor ve  binanın doğa dostu olup olmadığı tespit ediliyor.


Enerji kimlik belgeleri yeni binalar için ayrı mevcut binalar için ayrı şekillerde düzenleniyor. Yeni binalarda Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi hazırlanabiliyor.


Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği esaslarına göre bazı istisnalar hariç tüm binalar için enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu oluyor.Peki enerji kimlik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi almak için mevcut binalar için 2017 yılına kadar zaman veriliyor. Ancak yakın zaman diliminde mevcut yapıların enerji sınıfı ile ilgili sınırlama getiriliyor ve enerji tüketim sınıfları kötü olan binaların iyileştirilmesi zorunlu hale getiriliyor. 


Bu durumda binada yapılacak revizyon maliyetlerinin ödenmesini kolaylaştırmak için enerji kimlik belgesini vakit kaybetmeden almak ve durum değerlendirmesi yaparak 2017 yılına kadar yapıyı istenilen enerji tüketim seviyesini sağlayacak şekilde tadil etmek tadilat ödemelerinin rahat yapılmasını sağlıyor. 

Enerji kimlik belgesi nedir nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri