23 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur?

Enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur?

Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip kişi ve kuruluşlardan bu belge temin ediliyor. Peki enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur?

Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak adına asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.


Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor.


Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkil verilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor. 


Bu noktalara gerekli evraklarla müracaat edilmesi halinde enerji kimlik belgesi alınabiliyor. Peki enerji kimlik belgesi almak zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Mevcut binalar 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu’nun” Geçici 6ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince 02.05.2017 tarihine kadar, yeni binalarda ise yönetmeliğin Geçici 4üncü maddesinin birinci fıkrası gereğince 01.01.2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu oluyor.


Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan EnerjiVerimliliği Danışmanlık şirketlerinin sorumluluğunda oluyor.


Yeni binalar için bu belge Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarınca hazırlanmakta olup iskan aşamasında ilgili idareler tarafından istendiğinden yeni bina sahibi vatandaşların yapması gereken ekstra bir işlem bulunmuyor.

Enerji kimlik belgesi için istenen belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com